Ruang Iklan

Ahad, 16 September 2012

Selamat Menyambut Hari Malaysia ke 49

Hari ini, 16 September, merupakan Hari Malaysia ke 49. Hari Malaysia disambut setiap tahun untuk memperingati penubuhan persekutuan Malaysia pada tahun 1963. Ia menandakan penyertaan bersama Tanah Melayu, Borneo Utara (kini Sabah), Sarawak dan Singapura bagi membentuk Malaysia.

Pembentukan persekutuan baru ini dirancangkan berlaku pada 1 Jun 1963 namun kemudiannya ditangguhkan ke 31 Ogos 1963 bagi membolehkan ia disambut bersama-sama dengan sambutan hari kemerdekaan ke-6. 

Beberapa isu berkaitan dengan bantahan Indonesia dan Filipina untuk pembentukan Malaysia memperlambatkan pengisytiharan hingga ke 16 September pada tahun yang sama. Penangguhan itu juga dibuat bagi membolehkan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu memperuntukkan masa membuat pungutan suara di Borneo Utara (kini Sabah) dan Sarawak.

Hari Malaysia asalnya merupakan cuti am hanya di negeri Sabah sempena menyambut hari keputeraan Yang Di-Pertua Negeri. 

Pada awalnya, Hari Malaysia bukan merupakan cuti am di Sarawak dan Semenanjung Malaysia, namun setelah ianya dicadangkan oleh Dato Seri Anwar Ibrahim Anuar, negeri-negeri yang dikuasai pakatan pembangkang seperti Kedah, Kelantan dan Selangor telah menjadikan Hari Malaysia sebagai cuti am bagi negeri masing-masing.

Seterusnya, mulai tahun 2010, Hari Malaysia telah dijadikan cuti am bagi seluruh negeri di Malaysia.

Tiada ulasan:

Iklan